divendres, de març 02, 2007

http://www.diarisegre.com/
Ipcena denuncia amb crespons negres la tala d'arbres a Lleida

Els ecologistes asseguren que la Paeria els veta la informació

01-03-07 13:19 - Ipcena ha cobert una desena d'arbres de l'Avinguda del Segre, a la ciutat de Lleida, amb crespons de color negre. Així protesten contra la decisió de l'Ajuntament de talar uns 200 exemplars a diferents indrets de la capital del Segrià. L'associació ecologista considera que l'actuació de la Paeria es fonamenta en raons purament estètiques. Els ecologistes critiquen que el consitori ha pres aquesta decisió sense escoltar la veu dels lleidatans. L'associació denuncia que l'Ajuntament no els ha permés fotocopiar l'estudi de l'arbrat de Lleida. El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que amb aquest gest, la Paeria viola el dret a la informació. L'associació ecologista considera que la tala dels més de 200 arbres és una decisió totalment arbitrària. Ipcena ha recordat que la Paeria ha formigonat el fortat dels exemplars que van ser talats ara fa cinc anys.
L'Ajuntament de Lleida, per la seva banda, assegura que la tala dels exemplars és absolutament necessària. La regidora de Medi Ambient, Mercè Rivadulla, considera que la posició del portaveu d'Ipcena és desmesurada. Els ecologistes no descarten noves mobilitzacions. Ipcena ha amenaçat amb presentar les seves queixes al Síndic de Greuges.

6 Comments:

Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/
L'Ajuntament de Lleida substituirà els àlbers de l'avinguda del Segre per lladoners

El consistori ha decidit no plantar més espècies com les moreres o els plataners a la ciutat

29-10-06 16:33 - L'Ajuntament de Lleida substituirà els àlbers de l'Avinguda del Segre per lladoners durant l'any 2007. La mesura s'ha prés perquè un estudi demostra que aquests arbres estan en condicions molt dolentes de salut i són un perill. El mateix estudi, fet sobretot en moreres, xops i àlbers de la ciutat, també recomana altres linies d'actuació. Així, el consistori ha descartat plantar, a partir d'ara una sèrie d'espècies com els plataners o les moreres. Els primers no es tornaran a utilitzar perquè són la principal causa d'al.lèrgia als ciutadans. Els segons perquè són molt bruts. La regidora de Medi Ambient de la Paeria, Mercè Rivadulla, ha destacat que els de l'avinguda del Segre són arbres molt antics i que ja es mereixen una renovació. Pel que fa a la tria de lladoners per l'avinguda del Segre, Rivadulla ha explicat que és una espècie gran i voluminosa. A més, diu, no triga gaire en créixer. Les tasques es faran a principis del 2007 perquè és l'època idònea de plantació.
A l'avinguda de Navarra també se substituiran una seixantena d'arbres. En aquest cas, els veïns han decidit que volen continuar amb moreres, però es posaran d'una altra espècie.


http://www.diarisegre.com
La Paeria de Lleida elabora una llista amb arbres idonis per plantar a la ciutat

Descartarà els que provoquin al.lèrgies i els que siguin excessivament bruts

17-10-06 10:30 - La Paeria elabora un llistat amb diferents espècies d'arbres que són els que plantaran a la ciutat a partir d'ara. Així ho ha explicat a SEGRE Ràdio el director de l'Institut Municipal de Sostenibilitat de la Paeria, Pere Blasco. El consistori rebutjarà plantar arbres que provoquin al·lèrgies i els que siguin excessivament bruts.

8:42 p. m.  
Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/
Els serveis jurídics de la Paeria de Lleida estudien presentar una querella contra Joan Vàzquez

El portaveu d'Ipcena ha acusat el consistori de prevaricació en la concessió de la tala d'arbres de l'avinguda del Segre

06-03-07 12:16 - Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Lleida estudien presentar una querella contra el portaveu del grup ecologista Ipcena. Així ho ha confirmat a SEGRE Ràdio i Lleida TV la regidora de Medi Ambient, Mercè Rivadulla, que considera que Joan Vàzquez s'ha extralimitat en les seves declaracions aquest dilluns respecte a la tala d'arbres de l'avinguda del Segre. El portaveu d'Ipcena va acusar el consistori de prevaricació. En concret, va dir que l'ajuntament ha fet la concessió a dit a una empresa de Molins de Rei, municipi governat per Iniciativa. Rivadulla ha assegurat que l'adjudicació dels treballs ha seguit totes les normes. La regidora de Medi Ambient assegura no entendre qué té Joan Vàzquez en contra del consistori de Lleida.  Rivadulla ha volgut deixar clar que si es presenta la querella serà nominal contra Joan Vàzquez. En aquest sentit, ha destacat la bona feina que es fa des d'Ipcena per protegir el Medi Ambient

1:11 p. m.  
Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/
Membres d'Ipcena s'encadenen als arbres de l'avinguda del Segre que ha començat a talar l'ajuntament

La Paeria insisteix que són exemplars que estan malalts

05-03-07 15:20 - L'inici de la campanya de tala d'arbres a l'avinguda del Segre, a la ciutat de Lleida, ha estat problemàtic. Membres del grup ecologista Ipcena s'han encadenat aquest dilluns al migdia i han pujat a alguns d'ells per evitar-ho. L'acció ha durat fins a quarts de tres de la tarda. Els conservacionistes argumenten que els arbres no estan tan malament com assegura el consistori i demanen que els seus tècnics revissin l'estudi fet per la Paeria. Per la seva banda, l'Ajuntament ha insistit en que els arbres estan malalts i són un perill. L'ajuntament de Lleida assegura que la tala d'aquests arbres s'ha iniciat per responsabilitat ja que un estudi tècnic ho demostra. En aquest sentit, argumenten que l'esporga s'ha fet malament al llarg dels 70 anys que tenen i que ara ja no es pot solucionar. El tinent d'alcalde responsable de l'àrea de Medi Ambient, Francesc Pané, ha destacat que el procediment s'ha fet seguint les normes. Per la seva banda, els ecologistes argumenten que no tots els arbres s'haurien de tallar. El seu portaveu, Joan Vàzquez, ha denunciat, a més, falta de diàleg i obstrucció perquè no els han deixat fotocopiar l'estudi per estudiar-lo. Vàzquez ha estat especialment crític amb l'actuació del consistori. La falta de diàleg l'ha negat Pané que ha destacat que, tot i que van ser convidats, en cap moment l'entitat ecologista s'ha desplaçat fins a Medi Ambient per parlar sobre la situació. Tècnics de totes dues parts s'han reunit aquest dilluns. L'operació costa a l'ajuntament de Lleida uns 300.000 euros. Els actuals xops blancs seran substituïts per lladoners. Aprofitant que es rejuveneixen el consistori també ha dissenyat un sistema de reg subterrani perquè els nous arbres creixin més fàcilment.

1:17 p. m.  
Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/

La Paeria replantarà l'Avinguda del Segre abans de Setmana Santa

Espera que els nous arbres arribin d'Itàlia

29-03-07 11:05 - L'Ajuntament de Lleida preveu enllestir aquesta Setmana Santa la replantació d'arbres a l'avinguda del Segre. Així ho ha explicat a SEGRE Ràdio la regidora de Medi Ambient, Mercè Rivadulla. L'empresa encarregada dels treballs espera el lliurament d'un centenar de lladoners, que arriben des d'Itàlia. Les obres han obligat a restar espai pels vianants, ja que els operaris han obert una gran rasa. Ara estan posant un fibrotèxtil que cobrirà la rasa i la canonada pel drenatge. La Paeria també treballa per arrencar les arrels de les moreres de l'avinguda de Navarra.

11:29 a. m.  
Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/
Opinió.
06-03-2007
La tala d'arbres

Al respecte de la tala d'arbres que està realitzant l'ajuntament de Lleida no em penso ficar en si l'adjudicació s'ha fet a dit o com, de fet, això acostuma a passar sovint en les administracions públiques. Diuen que els arbres estan malalts. I els ecologistes diuen que no. De fet, penso que els dos tenen part de raó.
La malaltia en un arbre es pot definir com un canvi en la fisiologia normal d'un arbre degut a un agent i de forma continuada. Bé, jo crec que aplicant aquesta definició, els arbres no estan malalts. Però sí que és cert que molts d'aquests arbres vells presentaven podridures de duramen. El duramen és la fusta com a tal, la fusta estructural. Si apareix un fong que s'alimenta del duramen, com és el cas, perquè els cossos de fructificació que apareixien en alguns dels arbres són abundants, vol dir que alguna cosa passa per dins. Si un arbre no té duramen, aleshores el problema és per l'arbre, ja que la seua estabilitat estructural pot estar en perill. Jo ja fa alguns anys que passo sovint pel davant dels arbres i el que no entenc és com no els havien talat abans. Dels ecologistes no en penso dir res, perquè trobo que de vegades fan massa demagògia en tots els aspectes.
Si un arbre està ple de basidiocarps (cossos de fructificació dels basidiomicets, que són els màxims pudridors de fusta) és senyal que alguna cosa passa. A mi, la veritat, no m'agradaria que em caigués una branca al cap el dia d'una ventada. Als d'IPCENA sí? I ho dic amb tot el respecte cap als ecologistes, que les seues accions estan molt bé quan tenen sentit. De vegades, però, preval el sentiment de queixar-se per queixar-se.


Xavier Solé

1:15 p. m.  
Blogger La casa de baix said...

http://www.diarisegre.com/
Els nous lladoners de l'avinguda del Segre incorporen un sistema de reg que permet estalviar aigua

També facilita localitzar les possibles avaries

19-04-07 11:41 - Els lladoners que l'Ajuntament de Lleida ha plantat a l'avinguda del Segre incorporen un sistema de reg d'última generació. Permet controlar l'aigua que arriba a cada una de les plantes depenent de les condicions climàtiques i també de la seva situació hídrica. El consistori ha cobert ja la primera fase d'aquesta replantació i a la tardor durà a terme la segona. En total se'n plantaran una norantena. La mesura s'ha pogut fer donades les condicions de la vorera que acull la plantació. A més, mitjançant aquest sistema també és més fàcil detectar les fuites i arreglar-les. La directora del projecte, Rosario Bigueras, ha explicat que la mesura permet estalviar aigua i, a la llarga, diners. La regidora de Medi Ambient, Mercè Rivadulla, ha explicat que s'han triat els lladoners perque s'adapten molt bé a les condicions que hi ha vora el riu. Rivadulla també ha explicat que en l'últim any, el consistori ha plantat i renovat 900 arbres. La regidora ha assegurat que, en molts casos, són els mateixos ciutadans els que demanen la mesura. La responsable de Medi Ambient també ha explicat que es triga més en donar resposta a tothom perquè no hi ha prou material i moltes vegades s'ha d'anar a comprar a països com Itàlia i Holanda.

10:22 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home